Podłączenie wyłącznika podwójnego
- Korzen
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- www.remonty-pruszkow.pl 516516896
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Zbyszek Pankowski
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Mistrz glazurnik, Toruń 608 386 506
Ja to robię okrągłym :hahaKorzen napisał: A powiedzcie, jakim przewodem podłączacie wyłączniki? Tymi samymico resztęinstalacji?
Sprecyzuj pytanie
Zwykły użytkownik
- mierbud
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Węgrów Mazowieckie 609144263
Dobre Zbychu
mierbud
- Korzen
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Piotrek i Zbyszek, precyzuję:
Jak podłączacie podwójny wyłącznik, jaki kolor dajecie do czego?
- Irek Kociubiński
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Seba Powsinoga
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 429
Jeśli w peszlu i przewody pojedyńcze to czerwony zawsze faza na wyłącznik. Potem każdy inny kolor oprócz niebieskiego,żółtozielonego i pomarańczowego.
Pomarańczowy mam zarezerwowany do schodowych i przekażników bistabilnych.
Seba
- Waldek_Lasik
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Stepnica
- Otrzymane podziękowania: 5
Zapewne chodzi o kolory gdy mamy trzy żyły w przewodzie a podłączamy łącznik podwójny? Ja zawsze zostawiam żółto-zielony jako neutralny a brązowy/czarny i niebieski wykorzystuje do puszczenia napięcia. Oczywiście powinno wykorzystać się do tego przewód cztero-żyłowy ale to rzadkość w naszych instalacjach. Dla mnie żółto-zielony to świętość i nigdy nie podłączam go jako napięciowy.Korzen napisał: Janusz, to dziadki z sepu uważają innaczej
- Korzen
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Teoria jest taka, że jeśli od puszki do podwujnego wyłącznika idzie przewód trzyżyłowy, to jedną żyłą idzie zasilanie fazą wyłącznika, a dwoma pozostałymi idzie faza do oświetlenia. Czyli we wszystkich trzech żyłach mamy fazę.
W związku z tym żadna z tych trzech żył nie może być żółtozielona, bo te powinny być wszystkie podpięte do ochronnego, ani niebieska, bo niebieskie mogą być tylko podpięte do neutralnego.
Czyli w teorii jeśli wyprowadzamy do podwujnego wyłącznika przewód trójżyłowy, to mogą mieć wszystkie kolory poza żółtozielonym i czarmym.
Praktyka? Widziałem parę razy instalacje w których przewody do wyłącznika miały wszytkie żyły w koloże białym, szarym, czarnym. Ale te instalacje w tym samym kolorze co fazę miały i beutralny, a ochronnego nie miały wcale :haha
Praktyka jest taka, że nikt rozkładając instalację nie kupuje osobnej rolki przewodu, w nietypowych kolorach, do podłączania wyłączników.
Jeśli na dużej budowie inspektor przyczepi się do kolorów to przemalowywują markerem albo dają termokurczliwe. Ale bardzo żadko się zdaża żeby ktoś się o to czepiał.
Ale że jesteśmy przy temacie prawidłowo i zgodnie z procedurami wykonanej instalacji, to trzeba i o tym wspomnieć.
- Waldek_Lasik
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Stepnica
- Korzen
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Seba Powsinoga
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 429
Seba
- Waldek_Lasik
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Stepnica
Korzen napisał: Jeśli mamy sytuację taką, że do wyłącznika wchodzi jeden 3 żyłowy zasilający, a drugi 4 żyłowy do oświetlenia, to problem w ogóle nie istnieje. Ochronny i neutralny połączyć, a fazę zasilającą przez wylącznik na dwie fazy do oświetleń i gotowe
Jasne,że nie.... mówiłem już o tym.
ale jak tak wygląda Twoje precyzowanie pytania :
Korzen napisał: Janusz, to dziadki z sepu uważają innaczej
to się nie dziw,że masz takie odpowiedzi...... :whistle:
- BIK
- Wylogowany
- Wiceprezes SSRW
-
połączenie zwyczajowo wykonuje się tak - do przełącznika idzie kabel 3 żyłowy gdzie faza sterująca jest w przewodzie brązowym lub czarnym ( ciemnym) , sterowanie odbywa się poprzez przewody niebieski i żółtozielony , do lampy idą 3 przewody z których niebieski i brązowy są przewodami fazowymi ,a żółtozielony zerowym , w puszcze przyłączeniowej połączone są przewody zerowy bez zmian - żółtozielony ,natomiast przewody sterujące z wyłącznika połączamy z przewodami do lampy np żółtozielony z brązowym i niebieski z niebieskim , w takim przypadku tu następuje zmiana kolorów dla jednego obiegu i jest to dopuszczalne - tylko dlaczego? bo takie podłączenie gwarantuje nam bezpieczeństwo , bo na lampie mamy zgodność kolorów z zasadami ( bo żółtozielony jest zerem ) ,a na wyłączniku brązowy jest fazowym sterującym ,a pozostałe żółtozielony i niebieski w czasie montażu wyłącznika są zawsze zerowe ( zamykającym obwody są wówczas żarówki (odbiornik) takie podłączenie jest bezpieczne i dopuszczalne ,bo w miejscach ogólnie dostępnych dla użytkownika jest zgodne z zasadami ,natomiast zamiana kolorów w puszcze jest dopuszczalna, bo do niej może zaglądać osoba nazwijmy to upoważniona ,jeśli zrobi to użytkownik to na swoją odpowiedzialność , tak ogólnie i najprościej to wygląda BIK
BIK
- Korzen
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Jeśli do puszki z wyłącznikiem jest poprowadzony jeden trójżyłowy przewód i jedna żyła jest zasilająca a dwie sterujące, to żadna z żył nie może być kokoru żułtozielonego, ani niebieskiego.
Należy kupić przewód z żyłami w trzech innych kolorach, np.szary, brązowy, czarny.
Ponadto nie wolno dać termokurczliwej w innym kolorze na końcówki przewodu. To musi być fabryczny przewód w innych kolorach.
Więc się ich pytam czy widzieli taką instalację, bo ja setki wyłączników montowałem i nie spotkałem się z instalacją, gdzie elektryk dał innego koloru przewody od wyłącznika do puszki, a innego od puszki do lampy.
A oni na to że oni widzieli,a takijej instalacji nikt nie powinien odebrać i ja zamiast montować na takim przewodzie wyłącznik, powiniennem wyrwać ten przewód ze ściany i wymienić na taki, który ma odpowiednie kolory. :mur
Osobiście uważam że to jakaś bzdura. Że masz absolutną rację. Po wyłączeniu lub demontażu wyłącznika w tym przewodzie napięcia nie będzie. Ale przecież iak lampa świeci to jest, a jak jest to niemoże być żółto zielony i nie może być niebieski i koniec. I nieprzekonasz, bo jak za.dużo się będzie dyskutować, to potem egzaminu jeszcze niezaliczą.
Dlqtego poruszyłem temat wyłącznika, bo moim skromnym zdaniem SEP przesadza i wpada w paranoję.
Przecież w momencie zamknięcia obwodu czyli zapalenia światła w przewodach niebieskich też pojawia się faza, tyle że o mniejszym napięciu, bo trzeba odjąć spadek napięcia na odbiorniku.
Ale ich się nie przedyskutuje bo zawsze mają argument "tak i już, bo tak"
:haha
- Zbyszek Pankowski
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Mistrz glazurnik, Toruń 608 386 506
Rozumiem, że nie zawsze da się tak zrobić aby faza zawsze była w czarnym przewodzie. Przykładem tego są układy schodowe i krzyżowe ale tego nie da się uniknąć.
Najważniejsze ze względów bezpieczeństwa jest to aby w punkcie odbioru t.j. gniazdo i punkt przyłączenia lampy lub żyrandola zgadzała się kolorystyka przewodów. Tak dla przypomnienie, włącznik nie jest punktem odbioru a punktem sterowania odbiorem, jedyne co należy zachować to zasilenie włącznika kolorem czarnym (brąz).
Zwykły użytkownik