Temat
Bojler na CWU pod Fotowoltaikę?
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Per Aspera Ad Astra
Mniej
Więcej
2024/06/22 17:23 #1
przez
Bojler na CWU pod Fotowoltaikę? was created by
Mam i ja. Od 3 dni korzystam z "darmowego" prądu za słońca. Mam też ogrzewanie CWU i CO gazem.
Jestem Polakiem i przy obecnych cenach kombinuję.
Czy przy mojej 7 osobowej rodzinie będzie możliwe wstawienie jakiegoś 200L-300L bojlera albo zasobnika z grzałką? Tak aby woda do kąpieli grzała w dzień a wykorzystana była na wieczór? Zasilanie takiego bojlera myślę, że z "inteligentnego" gniazdka, które działa tylko wtedy, kiedy produkowany jest prąd, czyli od 10 do 17?
Jak wysterować taki zawór, żeby przełączał wodę na gaz kiedy temperatura w zbiorniku jest poniżej np 40 stopni?
Może są jakieś gotowe systemy?
Pozdrawiam
Jestem Polakiem i przy obecnych cenach kombinuję.
Czy przy mojej 7 osobowej rodzinie będzie możliwe wstawienie jakiegoś 200L-300L bojlera albo zasobnika z grzałką? Tak aby woda do kąpieli grzała w dzień a wykorzystana była na wieczór? Zasilanie takiego bojlera myślę, że z "inteligentnego" gniazdka, które działa tylko wtedy, kiedy produkowany jest prąd, czyli od 10 do 17?
Jak wysterować taki zawór, żeby przełączał wodę na gaz kiedy temperatura w zbiorniku jest poniżej np 40 stopni?
Może są jakieś gotowe systemy?
Pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 470
2024/06/23 21:10 #2
przez
BIK
Użytkownik odpowiedział w temacie Bojler na CWU pod Fotowoltaikę?
Jest to w miarę proste , ustawiasz np temperaturę na grzałce 55-60 st , a na kotle gazowym 50-45 , wtedy grzałka elektryczna podgrzewa wodę tyle ile dostanie z dachu , jeśli w zasobniku spadnie temperatura do gazem dobijesz to zadanej , jest kwestia tylko wyboru odpowiedniej temperatury/komfortowej dla ciepłej wody , najlepiej do tego typu układu sprawdza się kocioł gazowy 1 funkcyjny ,a jeśli jest 2 funkcyjny to z zasobnika ciepłej wody pobierasz wodę do kotła tam gdzie jest wejście zasilania/zimnej , wtedy masz już wstępnie wodę podgrzaną przez grzałkę i tylko dobijasz gazem w przypadku obniżenia temperatury ciepłej wody , jeśli jej zabraknie , można to wykonać bezpośrednio podłączając lub przez tzw zawór solarny ( ma on wbudowane termostaty )- koszt zaworu ok 800 zł , pozostaje kwestia kiedy -w jakich godzinach ma pracować grzałka ,tak aby nie pobierała energii z sieci tylko z dachu ale to też idzie prosto rozwiązać , w zależności od układu elektrycznego , ja tak to montuję pod względem hydraulicznym kocioł -zasobnik BIK
BIK
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: , , , , ,
Poczta PW
Nie jesteś zalogowany.
Nowe posty
- Kaloryfer w piwnicy
- W Fora Techniczne / Forum techniczne hydraulików
- 2025/02/04 21:38
Czas generowania strony: 0.063 s.