Pompa ciepła

Więcej
2026/01/14 09:50 #1 przez Ghosti
Pompa ciepła was created by Ghosti
Pytanie do osób, które zdecydowały się na montaż. Czy jesteście zadowoleni z montażu pompy?
Czy trzeba się dogrzewać?  Chodzi tutaj o minusowe temperatury zimą

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2026/01/18 22:20 #2 przez BIK
Replied by BIK on topic Pompa ciepła
WITAM Jeśli chodzi op pompy ciepła , to temat jest rochę szerszy , bo pompa ciepła to zależy jaka , montowałem pompę ciepła gruntową w swoim regionie Łódź- Zgierz i tu nie ma problemu bo akurat w tym regionie są źródła termalne i pięknie się sprawują , to zależy od terenu aby nie zamrozić źródła , natomiast jeśli chodzi o pompy powietrze - woda , to przy niskich temperaturach , praktycznie trzeba się dogrzewać , bo raz że pompa nie powinna być przewymiarowana , bo będzie ogólnie duże zużycie energii , a poza tym w niskich temperaturach musi chodzić grzałka tak aby pompa nie zamarzła , dodatkowo jeśli pompa jest nieprzewymiarowana to w okresie niskich temperatur wymagane jest dodatkowe źródło ciepła ( uzupełniające ) na okres tych kilku dni ,  trzeba też pamiętać że w niskich temperaturach pompa pracuję na maksymalnym sprężu czyli na pełnej mocy , bo różnica temperatur jest mała , tak ogólnie to pompa jest mało opłacalna , gdyż wtedy gdy potrzebujemy energii do ogrzania domu to produkcja z FV jest prawie żadna , jedynie od no powiedzmy marca do listopada jest jakiś zysk , tutaj zastosowanie magazynu energii jest mało opłacalne bo nie ma skąd czerpać taniego prądu a koszt zakupu duży , jedynie tak jak mam ja ,jestem na starej umowie , to to co wyprodukuje sobie latem odbieram w zimie , wtedy magazyn nie jest w ogóle przydatny , więc jeśli już to raczej pomyśl nad FV klimatyzatorem w okresie wiosna- lato - jesień i to w czasie dużej produkcji energii 
coś mogę podpowiedzieć bo mam FV już od 7 lat  BIK

BIK

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Moderatorzy: Rafał Wiczyńskiperonikwielki jacek kołaczSeba Powsinogajanusz3063Radosław
Zasilane przez Forum Kunena