- Otrzymane podziękowania: 0
Temat
Zapach kanalizacji w łazience
- Wylogowany
- New Member
na wstępie zaznaczę, że przejrzałem podobne tematy na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi, dlatego zakładam nowy temat.
Od jakiegoś czasu w łazience w bloku pojawia się zapach kanalizacji. Raz jest, raz go nie ma, ale przeważnie czuć smród. W łazience jest umywalka, prysznic, toaleta, pralka i suszarka. Najintensywniejszy zapach jest za pralką i pod umywalką (pralka stoi przy umywalce) Syfon w umywalce i pod prysznicem jest sprawny. Stamtąd nie wydobywają się żadne zapachy, nie ma też żadnego powiewu powietrza. Wąż odpływowy od pralki podłączony jest też do drugiego syfonu wspólnego z odpływem z suszarki i to wszystko wmontowane jest w rurę 50 wychodzącą ze ściany.
[img]<a href=https://zapodaj.net/6062549e523b9.jpg.html>IMG_20230301_174247.jpg</a>[/img]
Pomyślałem, że może przepuszcza coś przez uszczelki w rurkach od umywalki, albo przy wejściu syfonu od pralki w ścianę. Uszczelniłem silikonem wszystkie łączenia, nie pomogło, dodatkowo uszczelniłem wszystko taśmą, ale znów pudło.. Nie mam już zielonego pojęcia skąd smród za pralką. Pralka nie ma roku, wszystko nowe. Wcześniej odpalałem kadzidło, bo myślałem, że dym wskaże mi miejsce z którego cokolwiek wieje i nic, dym wolniutko się rozchodził, żadnych zawirowań przy pralce, umywalce czy pod prysznicem. Ja już zaczynam myśleć, że to przez ściany przenika.
Macie jakiś pomysł skąd ten smród? Dodam, że po wyjęciu syfonu od pralki czy też rurek od umywalki z rury 50 jest dosyć mocny cug, który wwiewa powietrze z kanalizacji do łazienki, ale syfony są sprawne. W łazience jest też kratka wentylacyjna, w której zamontowany jest wiatrak. Jak jest wyłączony to powietrze i tak jest wywiewane z łazienki.
Załączniki:
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Wylogowany
- Przewodniczący Komisji Rewizyjnej
- Otrzymane podziękowania: 184
boko
- Wylogowany
- Premium Member
- Otrzymane podziękowania: 467
BIK
- Wylogowany
- New Member
Zastanawiam się czy jest możliwość, że zapach przedostaje się kratką wentylacyjną od jakiegoś sąsiada. Ale każdy chyba powinien mieć swój pion, prawda?
- Wylogowany
- New Member
allegro.pl/oferta/syfon-do-pralki-i-susz...V9uprzwaAh3jEALw_wcB
A Pan jaki konkretnie produkt by zastosował?
- Wylogowany
- Elite Member
- Mistrz Glazurnik Autoryzowany wykonawca Mapei
- Otrzymane podziękowania: 88
szypod post=68324 napisał: Zatkałem oby dwa wyloty. Niestety jest tak, że w bardziej wietrzny dzień ten zapach i tak się gdzieś przedostaje do łazienki. Jak się ucho do ściany przyłoży to słychać jak w rurach hula wiatr. Okadzając dymem te zaślepki nie widać jednak nigdzie, aby dmuchało z kanalizacji. Nie mam zielonego pojęcia skąd to może dmuchać.
Zastanawiam się czy jest możliwość, że zapach przedostaje się kratką wentylacyjną od jakiegoś sąsiada. Ale każdy chyba powinien mieć swój pion, prawda?
W wielkiej płycie niestety kanały wentylacyjne są połączone razem z sąsiadami .Na zasadzie serpentyny Ale nie w każdym systemie Regionalnie wstawiano osobno lub murowano z bloczków .Blok w którym mieszkasz ile ma kondygnacji?
- Wylogowany
- New Member
- Wylogowany
- Premium Member
BIK
- Wylogowany
- Elite Member
- Mistrz Glazurnik
- Otrzymane podziękowania: 79
- Wylogowany
- Członek Założyciel
- Otrzymane podziękowania: 195
Bogdan
- Wylogowany
- New Member
Pod zaznaczony komin przypada 6 lub 7 mieszkań. Widać, że przy nim jest 1 wywiew z kanalizacji, bardzo blisko. W sumie dobra uwaga. Jestem ciekawy czy to może mieć wpływ na zapach w łazience.
Powietrze z mieszkania jest wywiewane na zewnątrz przez kratkę wentylacyjną w kuchni. W łazience też jest wywiewane na zewnątrz przez kratkę z wentylatorem (nawet jak wentylator nie jest włączony). Nie wiem czy fizycznie jest opcja, żeby ciąg się odwrócił? Natomiast zawsze jest tak, że jakby odłączyć przyłącze do pralki, czy rurki od umywalki to wieje mocniej lub słabiej z kanalizacji do łazienki.
Czasem jest tak, że 3-4 dni nic nie śmierdzi, a później przez 1-2 dni bardzo śmierdzi. I tak w kółko.
- Wylogowany
boko
- Wylogowany
- New Member
- Wylogowany
boko
- Wylogowany
- Premium Member
BIK
Poczta PW
Nie jesteś zalogowany.
Nowe posty
- Brak postów do publikacji.